Product: Troublefree Retail
Auteur: Nadie

In dit artikel beschrijven wij hoe u de buitenlandse omzet kunt bijhouden vanuit Troublefree in uw boekhoudpakket.

Het proces bestaat uit drie stappen:

- BTW-tarief aanmaken
- Inkoop/verkoopfacturen inboeken
- De BTW-aangifte doen


BTW-tarief aanmaken

1. Zorg ervoor dat het boekhoudpakket een BTW-tarief heeft waarop de omzet geboekt kan worden. Bijvoorbeeld ‘Binnen EU’ en/of ‘Buiten EU’.
Percentage: 0%, Soort BTW: ‘Te verrekenen’, Rubriek aangifte (in geval van inkoop Binnen EU): ‘4b – Leveringen/diensten uit landen binnen de EU’, Percentage aangifte: 21%.

2. Zorg ervoor dat Troublefree Retail een BTW-tarief heeft voor de buitenlandse BTW. Doorgaans is het verstandig om bijvoorbeeld de tarieven ‘Binnen EU’ en ‘Buiten EU’ te maken.

Dit doet u als volgt:
- Ga met uw muis boven 'instellingen' staan, klik op 'stambestanden' en kies vervolgens 'BTW codes'.- Hier kunt u BTW codes aanmaken. Export_Code wordt gebruikt voor de verkoop en Export_Code_Inkoop voor de inkoop.3. Wij raden u aan om bovenstaand te controleren met de voorkeuren van uw boekhouder.

Inkoop/verkoopfacturen inboeken

1. Zorg ervoor dat de inkoop/verkoopfactuur-regels voorzien zijn van het juiste BTW-tarief.

De BTW-aangifte doen

1. De aangifte kunt u doen zoals u gewend bent. Als het goed is wordt de 21% (‘percentage aangifte’) vanzelf tegen-geboekt met extra voorbelasting.

2. Wellicht kunt u de eerste keer controleren en/of overleggen met uw boekhouder om zeker te zijn dat het gaat zoals gewenst.

Er zijn namelijk meer mogelijkheden, maar kies deze alleen in overeenstemming met uw boekhouder.